This multi-story project creates attractive and zero-energy use commercial space along an under-utilized corridor which defines the southern edge of California State University in Sacramento California. Working with a unique industrial design and prototyping company, Design Annex, this building houses their new headquarters with the remaining area leased as speculative commercial and retail space.

Occupying a small and challenging site the building includes a grid-tied 30 kilowatt photovoltaic system that hovers above the building to shade the roof and upper exterior walkway while integrating this prominent component into the overall design concept of efficiency. Without area for trees and landscape the exterior stairs are sheathed in cables and vines to become topiary and satisfy a need for vegetation on site. Rainwater is harvested and used for landscape and water closets. The project is poised for LEED certification and aggressively explores efficient design for an enlightened client in the private sector.